Jaké typy etiket se používají pro PET lahve?

- 2023-12-16-

PET (polyethylentereftalátové) lahvese běžně označují různými metodami a výběr označení závisí na faktorech, jako je typ produktu, preference designu a požadavky na výrobu.


Etikety citlivé na tlak (PSL): Jedná se o samolepicí etikety, které lze aplikovat na povrch PET lahví. PSL jsou oblíbené pro svou všestrannost, snadnou aplikaci a schopnost přizpůsobit se různým tvarům a velikostem štítků.

Etikety se smršťovacími návleky: Etikety se smršťovacími návleky jsou etikety vyrobené z plastových fóliových materiálů, které se při působení tepla těsně smršťují kolem obrysu PET láhve. Tento typ štítků poskytuje 360stupňové pokrytí, což umožňuje větší designový prostor a lepší estetiku.


In-mold etikety (IML): In-mold etiketování je proces, kdy se etikety umísťují do formy před vytvořením PET láhve. Během lisovacího procesu se etiketa stává nedílnou součástí láhve, výsledkem je bezešvá, odolná a viditelná etiketa.


Přímý tisk: NěkteréPET lahvíjsou označovány pomocí metod přímého tisku, jako je inkoustový nebo termotransferový tisk. Tento přístup eliminuje potřebu samostatných štítků a může být nákladově efektivní možností pro velké výrobní série s jednoduchými návrhy.


Návlekové štítky: Návlekové štítky jsou podobné smršťovacím návlekům, ale neaplikují se přímo působením tepla. Místo toho se nasunou na PET láhev jako rukáv a pak se zajistí na místě jinými prostředky, jako jsou lepidla nebo teplo.


Štítky podávané z role: Na štítky podávané z role jsou aplikoványPET lahvíběhem výrobního procesu. Etikety jsou obvykle ve formě souvislé role a jsou řezány a aplikovány na každou láhev, když se pohybuje po výrobní lince.


Výběr způsobu označování závisí na faktorech, jako je požadovaná vizuální přitažlivost, rychlost výroby, náklady a vlastnosti baleného produktu. Každá metoda značení má své výhody a může být vhodnější pro konkrétní aplikace.